Sofralarımızın özellikle kış aylarında vazgeçilmez lezzetidir tarhana çorbası... Tarhananın yapımı değil bu paylaşımım, yaza girelim onu da paylaşırım. Elinizde bulunan tarhanadan hangi ölçülerle çorba hazırlanır, ondan bahsediceğim sizlere....
Öncelikle tarhana çorbası hakkında bilgi vereyim. Bu çorba yöre yöre farklı yapılmaktadır. Kimi yörelerde bütün kaılp halinde kurutulup bölünerek pişirilirken, benim memleketim gibi yerlerde ise kurutulma aşamasında ilistirden bayağı bir bilek kuvvetiyle geçirilerek hazırlanıp, sonra tamamen kurumaya alınmaktadır. Bunlarda da içine konulacak su miktarı yöreler arasında da içine konulan unun miktarına göre de değişebilmektedir. Benim tarifim az unla yapılmış tarhana için... Kıvamı sizin tarhananız için tutmazsa 1 subardağı suya, 1,5 yemek kaşığı tarhana eklemek suretiyle çorbanızı hazırlayabilirsiniz.
NOT: 1 subardağı suya 1 yemekkaşığı tarhana ölçümüz. Yani kaç kişilik yapıcaksanız ona göre ölçüyü hazırlayabilirsiniz. 1 subardağı demek 1 kase çorba demektir. Yani 5 kişilik bir akşam yemeğine 5 subardağı suya 5 yemekkaşığı tarhana demektir bu da...
MALZEMELER:
2 yemekkaşığı tarhana
2+ 1/5 subardağı su (1/5 subardağı suyu suyun buharlaşma oranını dengelemek için ekliyorum)
1 tutam tuz
1 tatlıkaşığı domates salçası
1 çaykaşığı pulbiber
1/2 çaykaşığı karabiber
ayçiçekyağı(sıvıyağ)
YAPILIŞI:
- Yağ derin bir tencereye konulur ve yağda salça 2 dk döndürülür.
- Tencereye su, tarhana, pulbiber,karabiber,tuz da eklenir.
- Tenceredeki karışım kaynayana kadar devamlı suretle kısık ateşte karıştırılır.
- Kaynadıktan sonra arasıra karıştırmak suretiyle 5 dk daha kaynatılır.
- Çorbamız hazır. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.:)
Bu makale ile alakali daha fazla bilgi bulabileceginiz degerli bir kaynak : sütlü çorbalar
No comments:
Post a Comment