Friday, October 11, 2013

EV YAPIMI LAHMACUN



 "Rabbimiz!bize peygamberlerine vaad ettiğini ver, kıyamet günü bizi rezil etme. Muhakkak sen verdiğin sözden dönmezsin."

(Al-i İmran suresi 194.ayet meali)


ev yapimi lahmacun 1


Esselamu Aleykum we Rahmetullah...

Yüce Rabbimin adıyla...

Hepinize hayırlı cumalar diliyorum.Sizler bu yayınları okurken,Rabbim izin verirse ben buralardan çok uzaklarda olacağım.Bundan önceki iki yayında olduğu gibi bu yayında planlanmış olarak yayınlanıyor yani ben yokken...Bu yüzden yorumlarınız onaylanmıyor,bekliyor.Rabbim nasip ederse döndüğüm zaman okuyup onaylayacağım.

Ben bunları yazıyorum ancak kaç kişi merak eder,sorar,veya merak eden soran olur mu bilmiyorum...Ancak bilmenizi isterim özellikle yazan kardeşlerim,yazmaya ara verse,ben onları çok merak ediyorum,özlüyorum...Hiç ses vermeyenleri de merak ediyorum,bu sayfaya ne için geliyorlar,yazılanları beğeniyorlar mı,tarifleri deniyorlar mı?ses vermeleri beni çok sevindirir,belki ölmez sağ kalırsam,Rabbim nasip ederse güzel sürprizlerle karşılaşırım :)

Şair ne güzel söylemiş,selam kelimesi benim ilavem,

"Bir satır yazmaya, varmaz mı elin?

Koptu mu kalbinde, duygusal telin?

Üç hecelik söze, dönmez mi dilin?

Bir selam etsen, ne kaybedersin?" 


Ancak bunu bir ümidsizlik,kırgınlık sanmayın,yine Cengiz Numanoğlu'nun güzel dizeleri,başta kendime ve sizlere,ihtiyaç duyanlara bir nasihat olsun :)

"Varsın, hak kapını kimse çalmasın,

Dost bildiklerinde, vefâ kalmasın,

Varsın, selâmını kimse almasın;

Olmaz bir zerresi, Mîzan’da heder,

Verdiğini, Allah için ver yeter…"


***** 

Söz fazla uzadı,umarım sizleri sıkmamışımdır,sürç-i lisan ettiysem affola...

Buyrun lahmacun tarifimize geçelim...

Zannediyorum bir çok evde de lahmacun bizim evde ki kadar seviliyordur.Biz genellikle lahmacunu Malatya pide fırınında yaptırırız.Bazen de böyle evde yaparım.Evde lahmacun yapmak zor değil,sadece zaman alıyor o kadar.Özellikle de bizim üç numara evde yaptığımı daha çok tercih  ediyor,onun israrlarını kıramadım,evde hazırladım,tarifi de sizlerle paylaşmak istedim.Fırında yaptırma imkanı bulamayanlar için de alternatif bir yöntem.

Rabbimizin imkan ve sağlık verip evde sevdiklerimize bir şeyler hazırlamak,mutluluklarına vesile olmak ne büyük bir mutluluk,ne büyük bir lütuf!elhamdulillah.Rabbim bütün arzu edenlere de nasip etsin(amin).


Evde lahmacunu nasıl hazırlıyorum?buyrun tarifimize bakalım...


ev yapimi lahmacun 2


MALZEMELER


Üst Harç Malzemeleri:


400gr.veya daha fazla kıyma,


az miktar kuyruk yağı,


kıyma orta yağlı ise 3 yemek kaşığı,az yağlı ise 4-5 kaşık zeytinyağı,


1-2 tatlı kaşığı tuz,


1 çay kaşından fazla toz karabiber,


5-6 adet yeşil sivri biber,


1 adet salçalık kırmızı biber(ben unuttum),


3 adet orta boy domates,


yarım demet maydanoz,


2 adet büyük boy kuru soğan,


2-3 diş sarımsak,

Malzemeler için not:malzeme miktarları göz kararıdır,özellikle yağlar ve kıyma için,siz arzu ettiğiniz şekilde hazırlayın.


Hamur Malzemeleri:


1/3 ü tam buğday unu(hepsi normal un da olabilir),kalanı normal unla hazırlanmış bir yumurtalı,yağı azaltılmış,varsa lor suyu ile veya normal su ile(süt de kullanabilirsiniz)hazırlanmış ele yapışmayan,yumuşak her hangi bir poğaça hamuru,


ev yapimi lahmacun 3


EV YAPIMI LAHMACUN NASIL HAZIRLANIR?


 hamur yoğrulup mayalanması için dolaba kaldırılır(yaz mevsiminde iseniz bu yöntemi daha çok tercih edin,dolapta mayalanan hamur daha rahat açılıyor,açarken kendisini toplamıyor,4-5 saat mayalanması için yeterli oluyor,daha fazla da bekletebilirsiniz),


sebzeler hazırlanır,kıyma hariç bütün harç malzemesi robottan geçirilir,


kıyma da ilave edilip hepsi karıştırılır,


 mayalanan hamur yumruktan daha büyük parçalara ayrılır,


fırın en yüksek sıcaklığa ayarlanıp ısıtılmaya başlanır,


hamur istenilen şekilde yufkadan daha kalın açılır(3 yufka kalınlığı kadar,isterseniz daha ince veya daha kalında açabilirsiniz),


harç malzemesi hamurdan kaç parça ayırdı iseniz o kadar parçaya ayrılır(bazen hamur fazla gelip iç yetmeyebiliyor veya tersi de olabiliyor,bunu mesele etmeyin,özellikle içi artırmamaya bakın,fazla gelen hamur bir şekilde kullanılıyor)


yağlanmış veya uygun malzeme serilmiş tepsiye açılan lahmacun hamuru serilir,üzerine harç konulup,kaşıkla her tarafına eşit olarak serilir,tepsinin büyüklüğüne göre bir tepsiye 1 veya 2 lahmacun hazırlanıp,sıcak fırına sürülür,üzeri kızaran,hafif kuruyan altları da kızaran lahmacunlar pişmiştir,fırından alınır,hazırlanan her lahmacun istenilen büyüklükte parçalara kesilir,


ev yapimi lahmacun 4


kalan hamur için de aynı işlemler uygulanır,kolay gelsin,afiyet olsun,şükrünüz bol,ibadetleriniz devamlı,hayır dualarınız makbul olsun(amin).


No comments:

Post a Comment