Osmanlı Mutfağında da Çağla turşusu yapılırmış. Ayrıca Gaziantep’de de eski kadınlar yaparmış. Belki başka yerlerde de yapılıyordur ama öyle bir kayda rastlayamadım.
Ben badem çağlasıyla yaptım fakat, yaza doğru kayısı çağlasıyla da olur sanırım. Çağlaların mümkün olduğu kadar körpe olması lazım. Yoksa turşuda nahoş bir sertlik olur.
BADEM ÇAĞLASI TURŞUSU (850 GR.lık kavanoz için)
Malzemeler
- 500 gr. çağla
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı şeker
- 1 küçük çay bardağı üzüm sirkesi
- 2 diş sarmısak
Çağla turşusu nasıl yapılır?
- Çağlaları yıkayın ve baş taraflarını hafif kesin, kavanoza doldurun.
- Sarmısakları 2 ye bölüp çağlaların aralarına atın.
- Üzerine şeker, tuz ve sirkeyi koyun.
- En son çağlaların üstünü, kaynar suyla kavanozun ağzında boşluk kalmayacak şekilde doldurun.
- Kapağını sıkıca kapatıp kavanozu ters çevirin.
- Suyu soğuduğu zaman tekrar çevirip güneş görmeyen bir yerde 15 gün kadar bekletin.
- Turşu açıldıktan sonra buzdolabında bekletirseniz, çabucak tadı değişmez.
Ilgilenebileceginiz diger makale : biber turşusu nasıl kurulur
No comments:
Post a Comment