Tuesday, May 6, 2014

Zeytinli Yonca Çörek/Poğaça



Rasûlullah-sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

“Bir mecliste oturup da orada Allah’ı zikretmeyen ve peygamberine salât getirmeyen bir topluluk, mutlaka Allah tarafından (bu kusurlarından dolayı) pişmanlığa uğratılır. Allah dilerse onlara azab eder, dilerse onları bağışlar.”

 Tirmizi. Bkz. Sahih-i Tirmizi (3/140)


Rahman ve Rahim olan yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım...


Yine farklı bir poğaça şekli ile beraberiz.Bunlara mini çörekler de diyebilirsiniz.Bilirsiniz poğaçalar ya mayalıdır ya kabartma tozludur.İçleri ve şekillerinin farklılıkları ile de birbirlerinden ayrılırlar.Vereceğim tarif kabartma tozlu poğaçamın hamuru ile hazırlandı.Şeklinin belirgin olması için de çekirdeklerini çıkarıp ezercesine minik minik doğradığım zeytinleri kullandım veya zeytin ezmesini demek belki daha doğru olur.Bu poğaçalar tuzlu kurabiye ile poğaça arası bir lezzet oldular,bu yüzden başlıkta çörek ismini de kullandım.İçlerindeki zeytin güzel lezzetinde önemli bir rol oynadı,şekilleri ise işin makyaj kısmı :)

Şekillerini BURADAKİ çiçek poğaça tarifinde bahsettiğim tortelina'dan aldım.Orada içine salam kullanılmış,salam bizim eve yıllardır girmeyen bir yiyecek olduğu için,salam yerine ben zeytin kullandım. 





 MALZEMELER 


1 adet yumurta,


1/2 su bardağı zeytinyağı,


1 su bardağı süt,


1 çay kaşığı tepeli tuz,


2 tatlı kaşığı toz şeker,


1 paket kabartma tozu,


2 yemek kaşığı tam buğday unu(normal un da olabilir),


2,5 su bardağı+yarım yemek kaşığı un,

Arzuya göre :1/2 çay kaşığından az mahlep


Poğaçaların İçi İçin:


zeytin ezmesi


Poğaçaların Üzerlerine Sürmek İçin:


1 yumurtanın sarısı,


Poğaçaların Üzerlerine Serpmek İçin:


susam veya çörekotu,



DÖRT YAPRAKLI YONCA ÇÖREKLERİ/POĞAÇALARI NASIL HAZIRLADIM?


un hariç diğer malzemeleri iyice karıştırdım,


unları da ilave edip hafif ele yapışan yumuşacık bir hamur yoğurdum,


hamur dinlenirken iç malzemesini ve üzerinin yumurta sarısı ve yoğurt karşımını hazırladım,


fırını 230 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başladım,





hamuru 2 parçaya ayırıp her parçayı merdane ile yarım parmak kalınlığında açtım,


bardakla yuvarlaklar kestim(1),


her iki yuvarlağın arasına 1 tatlı kaşığı kadar zeytin ezmesi yaydım(2),


aralarında zeytin ezmesi olan iki katlı yuvarlakları(3) ortalarına gelmeden 8 parçaya kestim(4),


karşılıklı 4 kesik kısmın yanlarını ters istikamette kesik kısımları üste gelecek şekilde çevirdim(5,6),


bu işlemi poğaçalarınızı yağlanmış tepsiye yerleştirip,tepside yaparsanız işiniz daha kolay olur,


zeytinli kısımlara gelmeyecek şekilde üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serptim, poğaçaları sıcak fırına sürdüm,kızarmaya başladıklarında ısıyı 200 dereceye düşürdüm,tamamen kızaran yonca poğaçaları fırından aldım,





poğaçalarımız yenmeye hazır,aynı şekilleri mayalı poğaça hamuru ile de hazırlayabilirsiniz, yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,şükür halinizin ve dilinizin ayrılmaz zikri olsun. 

Önemli Not:Ben,turbo fırın kullanmıyorum(veya nadir kullanıyorum),Tariflerimi deneyenler,turbo fırın kullanıyorlarsa,verdiğim ısı derecelerini biraz daha düşük tutsunlar,zira turbo fırınların sıcaklığı,normal fırınlara oranla daha yüksek. 


No comments:

Post a Comment