Monday, November 25, 2013

TEZ YAZILIR



tez yazilir 1






Bizde bilim ve akademi dünyasında bir tez yazma yazdırma sendromu vardır. Tezleri ucuz ve hızlı yazdırmak. Tezi tez yazın ve ucuz yazın. Tezler, öğrencilerin ve mastır doktora öğrencilerinin yazması gereken bir ödev iken birçok öğrenci tezini başkasına yazdırır. Copy paste ile onlarca tez yazan ve bu işte ustalaşmış öğrenciler vardır. Diyelim bir kız öğrenci bir tez fabrikası gibi tez yazar, bundan para kazanır.






Hocalar sözde makale yazar. Birçok yabancı kaynağı tararlar, hepsinden alıntı yaparlar, bu alıntılardaki tek bir sözcüğü değiştirirler sadece. Her cümlede tek bir sözcük değiştirirler. Yabancı dergiler bu makaleleri tararken sözcükle tararlar ve o tek sözcük yüzünden o makale özgün kabul edilir.






Hocalar, bir kitabın her bir chapter’ını bir mastır öğrencisine verir. Birebir çeviri isterler. Bunu ödev olarak verirler dönem sonuna dek. Sonra toplarlar, dili biraz değiştirirler ve çeviri eser olarak yayınlarlar. O öğrencilerin adı da geçmez.






Maksat, makale sayısı çoğalsın. Çünkü bilim çevresinde makaleye yapılan atıf sayısı, impact sayısı önemlidir, dünyada. Öğrenciler de bu çevirileri kendileri yapmaz, ucuz çevirtme yollarını ararlar, genelde paraya gereksinimi olan başka öğrenciler çevirir.






Makale özetlerini ise Google Translate’ten çevirirler, sonra da yalan yanlış teslim ederler ödev olarak. Hocalar bu ödevleri laf olsun diye verirler, zaman dolsun, derste oyalanacak bir şeyler olsun, öğrenciler de laf olsun diye yaparlar. Derste sunumlar olur, zaman geçer, ama bilimsel bir çalışma yoktur ortalıkta. Danışıklı dövüştür hepsi.






Hocalar birbirlerinin kitaplarını çalar, herkes kopya çeker. Görüntüde bilim yapılmaktadır. 


No comments:

Post a Comment