(My sweet cousin M J :) Thank you so much for all your effort.)
Bugün size mehndi sanatından - bizim bildiğimiz adıyla hint kınası- bahsedeceğim.
Bilmiyorum hint kınasını sevmeyen var mıdır ?
Çeşit çeşit desenleri meğer ne anlamlar taşırmış, ben de araştırınca öğrendim.
Kaynağım taa Pakistan'dan...
Hint kınasının yapılışı gibi, emekle yazmış 'mehndi' yle ilgili herşeyi.
Benim için uzak diyarları ifade eder hint kınası, doğu ya da güney ülkelerine giden illa ellerine, ayaklarına dövmesini yaptırır da gelir.
Annemle Dubai' ye gittiğimizde safariye çıkmak yerine alışveriş yapmayı tercih eden ikili olarak ertesi gün safariye katılan herkesin elinde dövmeleri görünce içimiz gitmişti, hala da aklımıza geldikçe kızarız kendimize. :)
Kısa bir tarihçeyle başlayalım isterseniz:
Bazı tarihsel kanıtlar Hintliler keşfetmiş diyor, bazı kanıtlara göre ise Mısır' dan çıkma.
Ama herşekilde arkasında derin bir tarih ve sanat gizli.
Mehndi' nin 5000 yıl önce Mısırlılar tarafından ölüleri mumyalamadan önce ellerine ve ayaklarına uygulandığı da keşfedilmiş, onları yeniden doğuşa kadar koruyup, yol gösterdiğine inanırlarmış o zamanlar.
Hint kınası nedir?
Lawsonia isimli bir çalıdan elde edilen mehndi, yetiştiği bölgeye göre 6-20 m arasında değişen büyüklüklere sahip olabilir. Çoğunlukla Sudan, Hindistan-Pakistan bölegelerinde ve bunun yanında sıcak - kuru iklime sahip olan yerlerde yetişir. Mızrak biçiminde yaprakları hasat edilir, kurutulur.
Ciltteki döküntüleri geçirmesi için cilt kremi ,saç boyası ya da kına sanatında kullanılır.
Hint kınası uzun süre vücuttan çıkmaması nedeniyle kalıcı dövme yaptırmak istemeyenlerin ama dövmesiz de olmaz diyenlerin tercihi oalbiliyor. Kalıcı dövme konusunda tereddütünüz varsa hint kınası kesinlikle önerilir :)
Hint kınası tasarımları genel olarak dört farklı stilden oluşur:
Ortadoğu stili: çoğunlukla çiçek desenlerinden ve arap tekstil, resim ve oymalarında kullanıla desenlerden oluşur.
Kuzey Afrika stili: Genellikle el ve ayaklarda geometrik çiçek desenlerinden oluşur
Hindistan-Pakistan stili: Pakistan tasarımları sadece ayak ve elleri kapsar, eldiven ve çorap hatları belirginleştirilir. Şal, gözyaşı gibi hisler yaratmak için uzantılar eklenir.
Endonezya-Güney Asya stilleri: Genelde parmaklara uygulanır, renklendirilerek uygulanan kına ortadoğu ve hindistan-pakistan bölgesinin tasarımlarının karışımıdır.
Tüm bu stillere ek olarak hint kınasının popülerliğini arttıran celtic tasarımları ve çin alfabesi sembolleri olmuştur. Bizde de özellikle tatil beldelerinde olmak üzere tüm geçici dövmecilerde şeffaf dosyaların içinde bulunan semboller yani :)
Mesela gelin elindeki kınanın rengi koyu çıkarsa; damat gelini daha çok seviyor demektir. :)
Eğer bir gelenek ise gelinin arkadaşlarından biri kına desenlerinin arasına damadın isminin baş harfini yazması ve daha sonra damadın kendi ismini gelinin üzerinde bulmaya çalışmasıdır. ;) Ve tabi bence en güzel gelenek diğerlerinde de olduğu gibi, kınanın gelinin elinden kolay çıkmaması için kına silinene kadar gelinin hiç bir ev işine karışmamasıdır. :))
HİNT KINASI Evde nasıl yapılır ?
Evet artık hint kınası yaptırmak için uzaklara gitmeye gerek yok ya da elinde her hint kınası gördüğünüz kişiyi ay acaba nereye gitmiş diye merak etmeye de gerek yok.
Yetenekli bir arkadaşın yardımıyla herkes evinde de pek kolay yapabilir. :))
Ne kadar da basit görünüyor değil mi ? :)
Daha sonra seçtiğiniz desenleri şablon halinde çizip, bu karışımla üzerinden geçerek vücudunuza uygulayabilirsiniz.
1- 3 saat kadar kınanın iyice kurumasını beklemelisiniz. Uzun süre kullanmak istiyorsanız ertesi gün kınayla aynı desenin üzerinden yeniden geçebilirsiniz.
Evet benden bu kadar.
İçimizdeki yeteneklerden yaptıkları örnekleri görmek için can atıyorum :)
e-mail: aclockwatcher@gmail.com
2) Dikdörtgenin ortasından tutarak 'külah' biçiminde kıvırın. Burda dikkat etmeniz gereken külahın başı ve sonu dışında heryerinin çok iyi bantlanması gerektiğidir.
3)Külahın ucu küçük bir dikiş iğnesi kadar olmalı, baş tarafı ise iki parmağınızın sığacağı genişlikte olmalı.
Kınayı koninin 3/2 sini dolduracak kadar koyun. Bir çay kaşığıyla kınayı iyice yerleştirip okaliptüs, hardal, avokado, susam, zeytin, badem yağlarından birini bolca üzerine dökün, bu esnada koninin ucunu parmağınızla kapatın ki kınalar dökülmesin :)
Açıkçası pek bir aceleci, sabırsız biri olarak böyle şeyleri evde yapmak benim için imkansız. Ama eminim herkes benim gibi değildir, hatta içimizden bu sanata yeni tarzlar katacak birileri mutlaka çıkacağına eminim. :)
1) Hint kınaları paket halinde satılır, içinden çıkan plastiği ebatları 17,5*10 ile 12,5*10 cm ebatlarında dikdörtgen haline getirmelisiniz.
Hindistan-Pakistan bölgesinde düğün, bayram gibi özel günleri kutlamak amacıyla da mehndi sanatına başvurulur.
1st Mehndi Day
Kına gecesi için özel hazırlanmış bir salon. Bayıldım, ben de istiyorum :)))
Kınaları bizler kese ya da kutulara koyarız, onlar ise etrafı süslemeli toprak kaplar kullanmışlar. Aslında farklı olmak adına deneyebiliriz kızlar :)
2nd Mehndi Day :
İkinci gece de ise aynı uygulama damada yapılır.
Bu geceyle ilgili bazı gelenekler vardır:
Güney Asya' da düğünden iki gece önce kına geceleri düzenlenir. 1st Mehndi Day olarak adlandırılan gecede damadın ailesi ve arkadaşları geline tatlılar ve çiçeklerle birlikte kına getirir ve herkes gelinin eline bir parça kına sürer.
Geline uygulanan kına diğerlerine göre daha farklı figürler içerir. Kınanın başka bir ilginç yanı ise gelinin üzerinden silinene kadar gelinin suya sabuna dokunmaması yani ev işlerinden uzak olmasıdır. :)
Düğünden önceki günlerde gelinin arkadaşları oturup saatlerce, geline kına yaparlar, bu esnada evlilik üzerine tavsiyelerde bulunurlar. Hayal etsenize, ne eğlenceli bir ortamdır kimbilir. :)
Tweet |
loading..
Bu yazi ile alakali daha cok bilgi gorebileceginiz onerdigimiz bir web kaynagi : hint işi kına kıyafetleri
No comments:
Post a Comment